To Blauw-Tromp

To Tromp werd in 1927 geboren in Heerhugowaard als 2e meisje in een gezin van 12 kinderen.

Dat er in zulke gezinnen hard gewerkt moest worden moge duidelijk zijn: de jongens op het land en de meisjes in het huishouden. Toen 3 van haar zusjes het klooster in gingen, kwam het huishoudelijke werk op de andere 3 neer. Verder leren – To had graag lerares willen worden – zat er niet in.

Toen ze in 1951 trouwde met Hans Blauw kwam ze op de boerderij in Hoogwoud te wonen. Dat was een hele overgang voor haar en ze had vaak heimwee naar Heerhugowaard.

Uit het huwelijk werd zoon Peter – door velen Hank genoemd – geboren.

Op het boerenbedrijf was het hard werken, maar toen op een gegeven moment de koeien moesten worden geruimd vanwege een ziekte ging het roer om en startten To en Hans een ijssalon. Hans deed het ijs, To de eigenhandig gemaakte patat, nasiballen en kroketten. Daarnaast werkte ze ook nog jaren bij de familie Deken (aan de overkant) in de huishouding. Waren alle klusjes aan kant, dan kwam de naaimachine tevoorschijn. To kon namelijk uitermate goed naaien en borduren.

In de 70-er jaren werden boerderij en zaak verkocht en kwamen Hans en To te wonen in een mooi nieuw huis op de hoek van de L.H. Van Catzstraat. Het zag er altijd in en om het huis keurig uit want stil zitten kon To niet. Bovendien kwamen de kleinkinderen en later achterkleinkinderen graag langs bij oma en opa.

Drie jaar geleden kon Hans de zorg voor To niet meer aan en verhuisde zij, na 69 jaar samenzijn, naar de Schakel. Ook daar stonden haar handen niet stil: aardappelen schillen, de vloer vegen met stoffer en blik (op je knieën!). En dat als je 96 jaar bent!!

Op 11 oktober was het lichaam op en kwam een einde aan het leven van deze hele lieve, zorgzame en hardwerkende en voor iedereen klaar staande moeder en oma.