Tiny Ursem-Poland

Tiny Poland werd in 1930 geboren in Nieuwe Niedorp als 5e in een gezin van 12 kinderen.

Na de lagere school en de huishoudschool kon ze thuis meehelpen in het huishouden en bij werkzaamheden op de boerderij.

Via haar zus Corry, die getrouwd was met Jaap Mulder, ontmoette ze Klaas Ursem, een neef van Jaap. Ze kregen verkering en in 1954 trouwden Klaas en Tiny met elkaar en ze kwamen te wonen in een boerderij aan de Gouwe te Hoogwoud. Daar zijn ook hun 4 zoons geboren. 
In 1964 verhuisde het gezin naar de Herenweg in Hoogwoud, waar de boerderij verder werd uitgebreid.

Tiny vond het fijn om thuis te zijn en het huis was dan ook haar domein: het schoonhouden (volgens een bepaald patroon), koken, bakken (appeltaarten bakken kon ze als de beste en met

verjaardagen kwam ze steevast met appeltaart aan), zorgen voor man en kinderen waren haar dagelijkse bezigheden. In haar vrije uren gaf ze zich over aan haar hobby: breien. Ze was daar zo ge- en bedreven in dat de kledingstukken er uitzagen alsof ze in een winkel waren gekocht.

Tiny was erg gesteld op haar zussen, waar ze veel contact mee had, alsook op haar broer Herman, die wekelijks bij haar langs kwam. Op vakantie hoefde ze niet. Een paar keer per jaar naar de stad met Klaas om nieuwe kleren te kopen was voor haar meer dan genoeg.

In 2014 vond het 60-jarig huwelijksfeest plaats. Beiden waren toen nog in goede gezondheid.

In 2015 overleed Klaas echter plotseling wat een grote klap voor haar betekende. Hierna ging het met de gezondheid van Tiny achteruit. Op zichzelf wonen lukte op een gegeven moment niet meer en toen ze een plaatsje kon vinden in de Rustenburcht te Ursem verhuisde ze in 2018 daar naar toe. Door de liefdevolle zorg en aandacht voelde ze zich daar gauw thuis.

Afgelopen maanden ging haar gezondheid met rasse schreden achteruit en had ze veel pijn. Het hoefde toen voor haar ook niet meer en op 9 augustus is deze actieve en zorgzame moeder, oma en overoma na een voldaan leven rustig ingeslapen en is ze weer herenigd met haar man Klaas.

Dat Tiny mag rusten in vrede.