Sjaak Ursem

Sjaak Ursem werd in 1938 geboren in Opmeer in een gezin van 11 kinderen. Al jong ging hij werken op de boerderij van de familie Laan aan de Pade, maar stopte daar mee na zijn huwelijk met Mien Mulder uit Obdam. Hij kwam toen in dienst bij het Waterschap van Noord-Holland waar hij al gauw voorzitter van de personeelsvereniging werd. Het werk bij het Waterschap bestond uit asfalteren van wegen, straten maken, zorgen dat de sloten schoon bleven en in de winter zout strooien. In zijn vrije tijd legde hij ook wel eens privé een straatje bij mensen, werkte in zijn groentetuin of was bezig met zijn konijnen, waarvan hij er een flink aantal had.

Bovenal was Sjaak echter een verenigingsman. Vele verenigingen in ons dorp maakten dankbaar gebruik van zijn inzet, zoals Zang en Vriendschap, Grasshoppers, de kortebaan-draverij, de fancy-fair en diverse koren. Maar ook bij Carnaval, bij het ophalen van oud papier of bij de Landbouw-tentoonstelling in Opmeer kwam je Sjaak tegen. Voor al zijn verdiensten werd hij koninklijk onderscheiden: ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Sjaak en Mien hebben lang gewoond in de Koninginneweg in Opmeer. Later verhuisden ze naar de Meeuwenstraat in Spanbroek.

Vakanties waren niet zo aan hen besteed. Ze gingen liever naar een stacaravan in de buurt of met de kaartclub ergens naar toe.

Toen zijn vrouw Mien achteruit ging en zorg nodig had werd Sjaak mantelzorger. Hij heeft toen wel een jasje uitgedaan. Haar overlijden, 5 jaar geleden, greep hem erg aan en hij had moeite het leven weer op te pakken. Gelukkig kreeg hij hulp van Maureen bij zijn huishouden. Hij kon met haar hele gesprekken voeren. Ook Dinie betekende veel voor hem.

Toen hij zijn auto moest laten staan kocht hij  nog een scootmobiel, zodat hij bezoekjes af kon leggen bij familie of bekenden.

In korte tijd werd zijn gezondheid slechter en na een week in het ziekenhuis gelegen te hebben voor onderzoek is hij in het bijzijn van zijn kinderen op 11 november overleden in het UMC met de woorden: “Ik kan niet meer. Het is goed zo!”

Dat deze opgewekte, sociale en gezellige vader en opa mag rusten in vrede.