Freek Ligthart

Freek werd in 1939 geboren op een boerderij in de Lagehoek (Opmeer) als jongste in een gezin van 6 broers en 5 zussen. Na de lagere school heeft hij 1½ jaar op het seminarie gezeten maar Freek merkte al gauw dat dat niets voor hem was. Hij ging daarna thuis helpen en werken bij zijn zwager in de tuinbouw. In deze tijd doorliep hij ook 's avonds de tuinbouwschool.

Tijdens zijn militaire dienstplicht ontmoette hij tijdens een dansavond in Waarland Jannie Nolten met wie hij in 1963 trouwde en ze gingen in Spierdijk wonen. Uit het huwelijk werden 4 kinderen geboren: 2 jongens en 2 meisjes.

Na even boerenknecht te zijn geweest ging hij aan de gang bij Beers kabelwerken om enige tijd later zijn carrière voort te zetten bij de fa. Wachter in Heemskerk  waar hij voorman/monteur werd in de bekabeling van elektriciteit. Het busje dat hij voor zijn werk gebruikte heeft echter ook op velerlei andere terreinen diensten bewezen (o.a. vervoer van personen).

Via Spanbroek werd in 1977 de huidige woning in de Mercuriusstraat in Opmeer betrokken.

Helaas kreeg Freek op 41-jarige leeftijd een zwaar hartinfarct. Dat was een moeilijke tijd voor hem. Hij voelde zich uitgerangeerd. Gelukkig kon hij na een aantal jaren voor een paar dagdelen aan het werk bij bouwbedrijf Mulder in Obdam. Hiervan leefde hij helemaal op.

Omdat Freek graag bezig was, stortte hij zich op vrijwilligerswerk: helpen op de basisschool met knutselen, lopen met de collectebus, rijden van kinderen en ouderen, o.a. met dames naar het zwembad waarbij hij zelf ook leerde zwemmen, koster zijn in onze parochiekerk (25 jaar), etc. Voor al zijn vrijwilligerswerk heeft hij een koninklijke onderscheiding gekregen.

In de weekends ging hij wel eens naar kofferbakmarkten om zijn speldjes of sleutelhangers te verkopen of aan te vullen. Zijn zolder lag vol met alle mogelijke spulletjes.

Freek was iemand die voor iedereen klaar stond en niets was dan te gek voor hem. Voor zijn kinderen en kleinkinderen deed hij alles.

Helaas liet zijn geheugen hem de laatste tijd in de steek. Na een val, met een gebroken heup als gevolg, overleed na korte tijd deze sympathieke, opgewekte, heel humoristische en zeer sociale man, vader en opa. Dat hij mag rusten in vrede