An Janssen-Rossen

An Rossen werd in 1923 geboren in Wijchen bij Nijmegen als derde kind in een gezin van vijf kinderen. Door het beroep van haar vader (spoorlegger) moesten ze veel verhuizen. Uiteindelijk kwamen ze in Amsterdam terecht.

Toen ze net 14 jaar was ging ze al uit werken. Doorleren was voor jongens; als meisje ging je immers toch trouwen!! Ze heeft zo verschillende banen gehad en was een harde werker. Ze trouwde in 1949 met Albert Janssen en uit dit huwelijk werd dochter Regina geboren.

Aanvankelijk woonden ze bij hun oma in. Het gezinnetje had het fijn met elkaar, ondanks de wankele gezondheid van vader. Ze gingen regelmatig op vakantie met de tent, soms met andere familieleden. Helaas overleed Albert al op 51-jarige leeftijd. An was toen 44 jaar.  Er volgde een heel moeilijke en verdrietige tijd voor haar. Gelukkig had ze werk op het Nautisch en Weerkundig Instituut, wat haar afleiding gaf.

Toen dochter Regina in 1969 met Henk Hof trouwde, gingen ze aanvankelijk bij moeder An inwonen. Ook later, toen Regina en Henk in Spanbroek kwamen wonen, overnachtten ze er vaak omdat ze hun werk in Amsterdam hadden. In 1984 verhuisde An ook naar Spanbroek, wat een hele overgang voor haar betekende, maar ze was nu dicht bij Regina en de kleinkinderen.

Alhoewel An geen type was voor een vereniging of veel mensen over de vloer, hield ze veel van sport (voetbal en snookeren), zwemmen (wat ze tot haar 90e deed), muziek (opera's) en was ze heel fanatiek in spelletjes. Ze had ook veel interesse in wat er in de wereld gebeurde en had daarover een uitgesproken mening.

De laatste jaren kreeg ze qua gezondheid het nodige te verduren: een hartoperatie op haar 85e en een vervelend ongeluk met de fiets. De afgelopen maanden viel ze veel, mede door ernstig hartfalen en namen haar krachten snel af. Toen ze merkte dat het niet meer beter zou worden hoefde het van haar niet meer en gaf ze zich over. Ze heeft afscheid kunnen nemen van haar familie, van Regina en de kleinkinderen en heeft ze de ziekenzalving ontvangen.

Zaterdagmorgen 1 april is deze lieve, gelovige en zeer betrokken moeder, oma en overoma heel rustig en vredig ingeslapen.