De Weere

Parochie St. Lambertus - De Weere ( e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Er werd begonnen met de bouw van onze kerk in 1905. Eind 1906 was men zover met de bouw dat men al begon te kerken. De plechtige inzegening was op 6 mei 1907.
Het interieur is van kalkzandsteen, vermoedelijk de eerste in Nederland. In 1963 sloeg het noodlot toe. Tijdens het bestrijden van boktorren ging de kerk gedeeltelijk in vlammen op. Heel veel is er toen verloren gegaan, maar houtsnijwerkbeelden van preekstoel en communiebank zijn allemaal weer in de kerk terug te vinden. Dit hebben we te danken aan pastor van Liemt. Op een heel originele manier zijn ze verwerkt in het nieuwe altaar, de preekstoel en op de grote toegangsdeuren. De parochianen zijn trots op dit prachtige gebouw. Dat komt vooral tot uiting tijdens de kerkenveiling. Jong en oud horen bij de gulle gevers.
De Weere is een kleine parochie waar de plaatsen Sijbekarspel, Abbekerk en een gedeelte van Twisk bij horen. Het aantal parochianen was in 2001 ongeveer 1600. Jammer genoeg wordt dit steeds minder. De parochie kunnen we met een gerust hart een bloeiende parochie noemen. Uiteraard zitten we allemaal met dezelfde moeilijkheid: vrijwilligers.
De parochie heeft drie koren, een koster die al ruim 25 jaar van alles doet, een goed draaiend secretariaat en de vele werkgroepen. Samen met pastor Anne-Marie van Straaten en de nieuwe regio de Waterkant zetten wij onze schouders eronder en hopen toch op een goede toekomst.